Bloggartiklar

Det gröna, sköna julbordet


Duka fram ett julbord med inslag av grönt i år. Gott, nyttigt och spännande. Testa rätter du aldrig provat förr eller plocka in fräscha favoriter. Det handlar inte om att bryta traditioner, bara om att uppdatera dem en aning.

Vill man inte ha ett vegetariskt julbord så behåller man helt enkelt skinka, köttbullar och prinskorv, men kompletterar med gröna godsaker. De får hela julbordet att kännas mer lockande med sina klara färger och härliga dofter.

Kål i ny tappning
Precis som med alla traditioner kan vi behålla en del, ta bort en del och göra om en del. Grönkål är en klassiker som fått lite av en revival på senare tid. Ett supergott – och nyttigt – tillbehör, perfekt som krämig sallad eller som ingrediens i en paj. Picklad rödkål i lag på ingefära, kanel och stjärnanis doftar jul och vill man ha mer av det röda så fungerar ugnsrostade rödbetor utmärkt.

Som kött fast ändå inte
De vegetariska julborden kan konsten att ersätta kött med grönt. Det går till exempel utmärkt att göra Janssons frestelse på syltlök istället för ansjovis, eller ”inlagd sill” av aubergine. Likaså kan julskinkan bytas ut mot griljerad rotselleri och köttbullarna rullas med linser som bas. En favorit som definitivt piggar upp julbordet är qinoua med smak av saffran. Bara fräs lite saffran i smör, tillsätt qinoua och buljong och koka enligt anvisning. Avsluta med att lägga lite russin i den varma qinouan. Testa! Kanske det blir en ny klassiker på ert julbord.

Visste du att… Traditionen att äta julbord sträcker sig ända bak till vikingarnas midvinterblot. När det kristna julfirandet tog över under medeltiden fastade man under advent och fick då inte äta kött. Däremot lutfisk och gröt. När fastan bröts frossade man däremot i kött och njöt av julens alla godsaker.