Bloggartiklar

En anrik familj av frukt och grönt


Dole förser svensk dagligvaruhandel med färsk frukt, bananer och färdigskuren sallad. I Sverige finns Dole representerat av två olika bolag, Banan-Kompaniet samt Dole Fresh Cuts – Sabafruits systerbolag.

Dole Fresh Cuts har fabriker i Helsingborg och finska Espoo. Här produceras färdigskuren och sköljd sallad. I sortimentet finns både mixade produkter och enskilda sallads- och grönsakssorter. Allt från Fiesta med grön batavia, rosésallad, rucola, morot och purjolök, till Baby carrots, en påse krispiga mini-morötter. Alla klara att serveras!

Hög standard
En grundförutsättning för att få leverera till Dole Fresh Cuts är att vara certifierad enligt GLOBALGAP eller IP standarden. Men företaget ställer ännu hårdare krav på säkerhet och egenskaper än så, vilket säkras genom Doles kvalitetsstandard. Syftet är att se till att odling och skörd bedrivs på ett så säkert sätt som möjligt. Varje råvaruparti har en fullständig spårbarhet tillbaka till fältet.

Först i Sverige med bananer
Men historien börjar faktiskt med bananer. Sveriges första. Redan 1909 grundade Carl Mathiessen The Banana Company som var först i Sverige med att importera bananer. Bananbåtarna väckte stor uppståndelse när de anlade till hamnkajen i Stockholm. Under årens lopp har företaget bytt namn och ägare och heter idag Banan-Kompaniet och ägs av Dole.

Visste du att…
…Banan-Kompaniet har egna mogningsanläggningar i Helsingborg och i Stockholms Frihamn. Hit transporteras de omogna frukterna i specialinredda kylcontainrar. Efter ungefär en vecka i mogningsanläggningarna körs de ut till grossisterna. Huvuddelen av bananerna är ekologiskt odlade och en del är dessutom Fairtrade samt KRAV-märkta.