Bloggartiklar

En skön (och grön) morgon


De flesta av oss vet att en bra frukost är bästa starten på dagen. Men det är lätt att slarva mitt i morgonstressen. Planera frukosten kvällen innan och tänk att grönt är skönt!

Smoothie är perfekt frukost och något du kan förbereda kvällen innan. Naturell yoghurt eller kvarg, banan och en näve bär så är det klart. Ännu nyttigare blir den med grönsaker. Har du en råsaftcentrifug kan du få till betydligt mer avancerade – och hälsosamma – smoothies. Blanda frukter och grönsaker, använd fantasin och prova dig fram. Rödbetor ger inte bara härlig färg utan är också rikt på antioxidanter. Mixa tillsammans med mango, vatten, citron och lite riven ingefära. Det ger en superstart på dagen! Barn tycker ofta att det är kul med grönsaksstavar som dippas i grekisk yoghurt – kan det bli en jobbig dag när man börjar med fredagsmys?

Trendiga smoothiebowls
Du har väl inte missat den senaste trenden – smoothiebowls? Gör en smoothie som är lite mer mättande, till exempel genom att tillsätta havregryn, och häll i en skål. Toppa med bär, nötter, kokos och frö efter tycke och smak. Lyx för både mage och öga.

Superfrukost med avokado
Avokadon har flera hälsofördelar men minskar också sötsuget och ger en bra mättnadskänsla. Perfekt som frukost med andra ord. Skiva på mackan eller stoppa i smoothies. Så här när det är kyligt ute kan det vara gott med en lite varmare frukost. Ett tips är att dela avokadon i två delar, ta bort kärnan, göra hålet efter kärnan en aning större med sked, knäcka ett ägg i varje hål, strö salt och peppar över och lägga i ugnen cirka 20 min. Eller varför inte bara snurra ihop en omelett med spenat och tomat?

Tre icke ätbara tips för en skön familjemorgon
1. Förbered så mycket du kan kvällen innan: gympapåsar, skolväskor, kläder, nycklar.
2. Gå upp lite innan barnen. Sätt på skön musik, tänd ett ljus, duka fram frukosten på bordet.
3. Låt dagen börja tillsammans vid frukostbordet. Åtminstone om tiden passar er alla. Och tänk på att även tonåringarna har behov och glädje av denna stund på morgonen med bra frukost och sällskap. Även om de har lurar i öronen…