Bloggartiklar

Gåsamiddag med grön touch


Gör du som skåningarna imorgon och firar Mårten gås? Traditionen där mat och smaker verkligen är det centrala. Vill man inte äta klassiker som svartsoppa så går det förstås att tillaga en egen, lite grönare variant.

Förr firades högtiden i hela Sverige och det första dokumenterade firandet skedde på en herrgård i Södertörn i mitten av 1500-talet. Varför är det då främst skåningar som hållit kvar vid traditionen? Jo, det sägs att gässen blev allt färre i landets norra delar under 1800-talet och att traditionen därför försvann på sina platser.

Helgonet S:t Martin firas
Mårtensafton den 10 november firades från början till minne av helgonet S:t Martin i stora delar av Europa. Enligt en av sägnerna ville invånarna i staden han kom ifrån göra honom till biskop mot hans vilja. För att slippa det hela gömde han sig hos gässen, men eftersom de kacklade och förde oväsen hittades han och blev biskop i alla fall. Gässen åts upp som straff för att de avslöjade honom.

Uppdatera klassikern
Till en riktigt traditionell gåsamiddag hör svartsoppa, gås och äppelkaka. Fast från allra första början åt man lutfisk till förrätt, gås till huvudrätt och risgrynsgröt till efterrätt. Allra godast blir gåsamiddagen a´ 2017 med smarriga frukter och grönsaker till. Den som har svårt för svartsoppa kan byta ut den mot sparrissoppa eller svampsoppa. Till gåsen passar brysselkål, lingonkokt rödkål och helstekt kulpotatis, alternativet är en fräsch sallad med apelsin som bas. Äppelkakan som avslutar middagen är en klassiker, men känner du att det blir för tungt så byt ut mot en frisk äppelsorbet!

Smaklig spis!