Bloggartiklar

Gyllene Korsets blodapelsin – vår julfavorit
Alla har sina smakfavoriter under julen. Något vi på SabaFruit inte kan vara utan är Gyllene Korsets blodapelsiner från Sicilien. Ett varumärke vi äger sedan 1959 och som finns att köpa på Axfood, Hemköp, Willys och Tempo
.

Gyllene Korsets blodapelsiner har ett vackert rött fruktkött och smaken är frisk och aromatisk. Apelsinerna odlas i Catania på den italienska ön Sicilien och finns i sorterna Moro, Tarocco och Sanguinello. Vi har samarbetat med leverantörerna här i många år och odlingarna är certifierade enligt EurepGap.

Kort säsong
Säsongen för blodapelsiner är kort, vanligtvis börjar den i november och varar fram till maj månad. I början av säsongen är fruktköttet ljust med endast några strängar av den röda färgen, men blir sedan mörkare längre fram i säsongen. För att den röda färgen i apelsinerna skall utvecklas krävs det en stor skillnad i temperatur mellan dag och natt. De varma dagarna och kalla nätterna på Sicilien utgör med andra ord ett utmärkt klimat för blodapelsiner. Vi garanterar minst 85 % färg i apelsinerna.

Superfrukt till salladen
Den röda färgen bildas av ämnet anthocyanin, ett ämne som ingår i gruppen flavonider. Denna antioxidant förekommer i många så kallade ”superfruits” och stärker bland annat immunförsvaret. Blodapelsiner innehåller också lykopen, som är det röda ämne som också finns i tomater. Detta är en sorts karotenoid som anses minska risken för vissa former av cancer. Så varför inte snurra ihop en sallad med blodapelsin till middagen? Blanda hackad persilja, hackad salladslök, parmesanflingor, chilikrydda, salt, olivolja och färskpressad juice från en blodapelsin. Skala och skär några apelsiner i bitar och vänd ner i salladen. Supergott!