Bloggartiklar

Kan man äta kastanjer?


Absolut – det är något av en delikatess i många länder, inte minst söderut! Och nu är det kastanjesäsong i de svenska butikerna. Passa på att testa om du inte gjort det förut.

Det går däremot inte att plocka kastanjer från trädet i närmaste park och lägga i ugnen. Vår vanliga svenska kastanj, hästkastanjen, är nämligen oätlig. Det är de äkta kastanjerna, Castanea sativa, som främst odlas i Sydeuropa (finns dock i södra Sverige också) som går att tillaga. De är lite mindre och toppigare än hästkastanjen och skalet består av mycket täta stickiga taggar.

Söt nötsmak
Den äkta kastanjen innehåller mycket c-vitamin och har en söt, god nötsmak när den tillagas. Den är populär i sydeuropeiska länder men äts också i England – gärna rostad med salt och smör. Nötterna kan också malas ner till kastanjemjöl och finns att köpa på burk som kastanjepuré.

Ugnsrosta eller koka
En färsk kastanj ska inte ha luft mellan skal och kött, så kläm lite på dem innan du köper. Sedan är det bara att gå hem och tillaga. Hur? Riktigt gott är att rosta över öppen eld. Snitta ett kryss i toppen och lägg i folie. Lägg foliepaketet på glöden och rör om då och då i 20 min. Det går också utmärkt att rosta i ugn. Häll grovsalt i en form, snitta kastanjerna, placera dem på saltet och sätt in i 200 grader i ca 25 minuter, smör och salt är gott till. Kastanjer passar också till puré. Snitta dem och koka i en kvart, skala och koka dem mjuka för att sedan mixa dem till en puré med smör och grädde.