Bloggartiklar

Kattviks fruktodling förser butikerna med närodlade äpplen


Det är något speciellt med närodlat. När de äpplen som dignar i trädet hamnar i butikernas hyllor. En av alla svenska odlare med anor långt tillbaka i tiden är Kattviks fruktodling på skånska Bjärehalvön.

Fruktodlingen startade redan 1936 av C P Johansson och har drivits vidare genom generationer till Per Henrysson som äger odlingen idag. Största delen av odlingen består av äpplen, men här finns också lite päron och plommon. De sorter som Pers gammelfarfar odlade en gång i tiden, Cox Orange och Ingrid Marie, finns fortfarande på ägorna. Utöver dessa två odlas ett tjugotal fler äpple-, päron- och plommonsorter.

Sveriges godaste äpplen

Idag består odlingen utav cirka 50 hektar mark, en egen odling samt tre arrenderande odlingar. All frukt packas och sorteras i det egna packeriet i Troentorp och skickas vidare till grossister. Äpplena har en lång mognadsprocess och de temperaturskiftningar vi har i Sverige gör att frukten smakar extra gott. Kattviks mål är att leverera Sveriges godaste äpplen under så lång tid som möjligt.

Äpplen för alla smaker

Varje äpple har sin egen smak. Ett saftigt och fast äpple som tillhör de tidiga sommarsorterna och mognar i augusti är Sylvia. En annan av de första sorterna som plockas är Transperante Blanche som passar perfekt att göra äppelmos av. En annan rolig sort är Gloster som är saftig och krispig och som i skalat skick har visat sig kunna ätas av allergiker i högre grad än andra sorter.

Läs om fler sorter på www.kattviksfruktodling.se