Bloggartiklar

Krydda vardagen med örter


Doften av färska kryddor är nog det enda som kan få ett svenskt kök att kännas som en italiensk taverna, till och med en kall dag i mars. Krydda vardagen med välsmakande örter, här kommer tips på användningsområden och hur du bäst förvarar dem.

För det första, färska örter är inga krukväxter och är svåra att hålla vid liv under en längre period. Det du kan göra är att ta bort plasten och ställa dem i en kruka eller på ett fat på en ljus plats – dock inte i direkt solljus. Vattna alltid underifrån. Tänk också på att inte ha frukt i närheten eftersom örter är känsliga för etylen.

Olika placeringar
Vad gäller placering så är det lite olika regler som gäller för olika sorter. Storsäljaren basilika placeras av många i kylen. Men där trivs den inte alls. Låt den istället stå på en ljus plats i köket. Citronmeliss, dragon, oregano, rosmarin och timjan tycker också om rumstemperatur och ljus. Dill, gräslök och persilja däremot trivs bäst i kylen. Tänk på att färska örter också går att frysa in. Hacka och lägg i en påse!

Välj och vraka
Ibland finns röd basilika i hyllorna, den är lite lila i bladen och används på samma sätt som vanlig basilika men har en lite mer distinkt smak. Koriander är stort i Asien och har en väldigt tydlig och egen smak. Våga testa! Körvel kan användas i soppa, sallader och såser och oregano behöver inte bara hamna på pizzan utan är lika god i kyckling- och färsrätter. Visste du förresten att oregano är en av få örter som har mindre smak som färsk än som torkad?

Salt och socker
Får du örter över kan du tillaga eget örtsalt. Ta bara en del havssalt och tre delar örter och mortla eller mixa. Testa dig fram i örthyllan. Faktum är att du kan smaksätta socker också. Mynta i socker blir gott till jordgubbar och vill du ha en liten touch av citrus så använd till exempel citronverbena i sockret. Ska du spara sockret eller saltet så måste örterna vara torkade så att det inte klumpar ihop.