Bloggartiklar

Melonen – en älskad törstsläckare


En klängväxt nära besläktad med pumpa och gurka, odlad och älskad av människan i tusentals år och flitigt avbildad i romersk konst. Melonen är mycket, men kanske mest av allt en törstsläckare.

Att melonen släcker törsten bra är inte konstigt eftersom den till nästan 90 procent består av vatten. Finns det något godare under heta dagar?  Runt medelhavet äter man ofta melon som tillbehör både till frukost och lunch och i vissa afrikanska länder serveras gröt på kokt melon.

Många sorters meloner

Melonerna är uppdelade i två olika grupper: sockermeloner och vattenmeloner. I sockermelonerna är kärnorna samlade i en hålighet i mitten medan de i vattenmeloner är utspridda i fruktköttet. Exempel på sockermeloner är honungsmelon och galiamelon. Det finns mer än 1200 olika sorters vattenmeloner. Eftersom de odlas på så många olika platser i världen får de olika utseende och smak.

Bra efter träningen

Vattenmelonen består visserligen av 90 procent vatten, men innehåller också C-vitamin, A-vitamin och den kraftfulla antioxidanten lykopen som tros skydda kroppen mot olika sjukdomar. Det är lykopenet som ger melonen dess röda färg. Enligt en studie som publicerats i Journal of agricultural food and chemistry har det också visat sig att vattenmelon eller vattenmelonjuice efter träningen kan göra musklerna mindre ömmande eftersom den är rik på aminosyror som förbättrar blodcirkulationen.