Bloggartiklar

Pumpan – vacker, skrämmande och god


Nu lyser pumporna upp höstmörkret, både som lyktor med utskurna ansikten och som vacker inredningsdetalj i hemmet. Glöm inte att den går att äta också!

Pumpan har odlats länge i södra Nordamerika, redan den amerikanska ursprungsbefolkningen använde pumpan i matlagning, som prydnad och tillverkade skålar och musikinstrument av vissa sorter. En del av Halloweenfirandet blev pumpan först när irländska immigranter kom till USA. Halloween har nämligen sitt ursprung i en keltisk fest som firade att sommaren var slut och vintern tog vi. Vid denna tid ansågs häxor och andeväsen vara i högform och för att skrämma bort dem gjorde man ljuslyktor med utskurna ansikten – egentligen av kålrötter men i USA var det lättare att få tag på pumpor.

Stärker immunsystemet
Men pumpan är inte bara rolig som prydnad i hemmet och ute på trappan. Den är god också – och nyttig. Enligt en studie som utförts vid Harvard University är pumpan fylld med nyttigheter som har en mängd positiva effekter på hälsa och kropp. Bland annat har den ett högt innehåll av C-vitamin, mineraler och betakaroten som stärker immunsystemet och håller oss friskare. Perfekt i hösttider!

Pumpa i soppa, bröd och muffins
Kan man äta alla sorters pumpor då? Nja, prydnadspumporna är odlade för att vara vackra snarare än att smaka gott. Däremot går det utmärkt att äta den typiska Halloweenpumpan. Även butternutpumpan, som ser ut som ett stort päron, är god och smakar lite som zucchini fast sötare. För att ta reda på om pumpan är mogen kan man knacka på skalet. Hörs en ihålig och dov klang så är den redo att tillagas, kanske som pumpasoppa, pumpabröd, pumpamuffins, syltad eller som chutney.

Visste du att namnet Halloween kommer av engelskans all hallows eve, ”alla helgons afton”, kvällen före alla helgons dag som traditionellt infaller den 1 november. Halloween firas alltså den 31 oktober.