Bloggartiklar

Renässans för rödbetan


Vacker i färgen, men ofta lite undanskymd på hyllorna. Låt rödbetan ta plats i rampljuset – denna goda, färgstarka och nyttiga sensommarprimör.

Rödbetan sägs ha odlats redan 500 f kr i medelhavsländerna, då som läkeört mot järnbrist och infektioner. Till Norden kom den först på 1600-talet och dess hälsosamma egenskaper har på senare tid inneburit något av en renässans för rödbetan. Idag finns det knappt något hälsomagasin som inte haft med ett recept på rödbetsjuice.

Fylld av vitaminer
Och det är verkligen en riktig nyttobeta. Rödbetan är sprängfylld med vitaminer och mineraler som är bra för immunförsvaret och gör oss mer motståndskraftiga mot infektioner och bakterier – perfekt så här när hösten och vintern närmar sig. Den innehåller också aminosyror som hjälper kroppens reningssystem och kostfibrer som gör oss mätta och minskar sötsuget. Studier har dessutom visat att den kan sänka blodtrycket hos personer med för högt blodtryck.

Visa vägen till rödbetan
Visa dina kunder vägen till rödbetorna och tipsa om enkla tillagningsmetoder. Många vet att rödbetor tillsammans med smulad getost, honung och rostade pinjenötter är himmelskt gott, men den kan också kan rivas rå i en sallad för att ge både god smak och vacker färg. Och inte behöver man låsa sig vid den röda betan när det finns både gula, lila och polkabetor.