Bloggartiklar

Sätt krydda på julen


Vi kan tacka kryddorna för mycket av julstämningen. För vad vore väl denna högtid utan saffran, kanel, kardemumma, stjärnanis, nejlika och ingefära? Här får du veta lite om fem av julens kryddor och tips på användning utöver det vanliga.

1. Saffran
Saffran kommer från de röda stängerna i saffranskrokusen och är en av världens dyraste kryddor. Krokusen blommar i max 14 dagar och man måste plocka den innan det blir för varmt, vilket vanligtvis är tidigt på morgonen. Den sägs ha lugnande effekter och kan därför vara bra när man har svårt att sova. De flesta använder saffran i lussebullarna så här till jul. Men det är lika gott att bara blanda lite saffran i ett glas varm mjölk och dricka på kvällen.

2. Kanel
Kanel kommer av barken från kanelträdet som skalas av, ugnstorkas och rullas ihop till kanelstänger. Kryddan ger ingen direkt smak utan det är doften som känns igen (prova genom att hålla för näsan och lägga lite kanel på tungan). Kanel sägs ha en positiv inverkan på blodcirkulationen och minskar sötsuget, men den ska användas måttligt och inte överdoseras. Vill du bjuda på en härlig fruktsallad i jul så koka en kryddlag med t ex kanel, vanilj och stjärnanis och häll över. Ljuvligt!

3. Ingefära
Ingefäran odlas i Asien och är en viktig ingrediens i både pepparkakor och glögg. Med sina antiseptiska, inflammationshämmande och slemlösande egenskaper är den en favorit så här under svensk vinter. Vill du piffa till julbordet så gör egen syltad ingefära som är underbart till en klick glass som ett alternativ till julgröten. Bra för matsmältningen efter all julmat också!

4. Stjärnanis
Denna juligt stjärnformade krydda kommer från ett ständigt grönt magnoliaträd som bland annat växer i Kina och Japan. Efter blomning bildas centimeterstora, stjärnformiga, hårda frukter. Till jul är det vackert att pynta med stjärnanis på bordet tillsammans med kottar, kanelstänger och torkade apelsinskivor. Stjärnanis är också gott i lagen när man gör egen inlagd sill till julbordet.

5. Nejlika
Nejlika är inte bara vacker att dekorera med utan också en antioxidant med antiseptiska och smärtstillande egenskaper. Det sägs att man ska tugga på en kryddnejlika om man har dålig andedräkt eller tandvärk. Kryddnejlikan kommer från ett stort tropiskt träd och det är den oöppnade blomknoppen man plockar. Gör en varm juldrink med smak av kryddnejlika, apelsin och kanel. Perfekt som fördrink till glöggfesten!