Närodlat

Närodlat

Gott och nyttigt från regionen

SabaFruit värnar om sitt nätverk av odlare. Många av odlarna är familjeföretag som drivits i flera generationer. De brinner för sina produkter och är lyhörda för konsumentens önskemål – precis som vi.

Stark odlarbygd

Stark odlarbygd

Bjärehalvön brukar kallas för Sveriges skafferi. Det gynnsamma klimatet och de bördiga jordarna har gjort att det odlats frukt och grönt i flera generationer. Visste du att större delen av svensk färskpotatis kommer härifrån? Vi samarbetar med flera Bjäreodlare men också med andra utvalda odlare från Skåne och Sverige.

Säsongen styr urvalet

Säsongen styr urvalet

Sommarhalvåret är naturligtvis vår stora närodlade säsong. Då dignar äppelträden och rader av jordgubbar och majs färgar åkrarna. Vårt närodlade utbud är stort under denna säsong men kompletteras av importerat.

Miljö, kvalité och certifieringar

Miljö och kvalitet

Hela vår verksamhet på SabaFruit genomsyras av ett grundligt miljö- och kvalitetstänk. Det gäller import, likväl som närodlat. Vi är KRAV-certifierade och IP Livsmedel-certifierade.


Våra egna odlare

Vissa lokala odlare har vi ett så nära samarbete med att vi brukar kalla dem för ”våra egna odlare.” De har en genuin förkärlek för kvalitet, känner jordarna på sina fem fingrar och är lyhörda för kundernas önskemål. Kattviks fruktodling, Eriksgården, Stora Hult och Tåstarpstomaten är några av dem vi arbetar nära.

Vi är stolta över de professionella odlare som verkar i vår region och som vi sedan lång tid tillbaka har ett nära samarbete med. Här kan du läsa lite mer om dem.

Kattviks fruktodling

1936 planterades de första äppleträden på odlingen som senare kom att kallas för Kattviks fruktodling. Sorterna Ingrid Marie och Cox Orange som nuvarande ägaren Pers gammelfarfar en gång valde att plantera odlas fortfarande. Utöver dessa odlas ett tjugotal äpple-, päron- och plommonsorter. Aroma och Piruette är två populära äppelsorter.

Stora Hult

Stora Hult ligger på bördiga Bjärehalvön. Här odlas sedan generationer tillbaka potatis och grönsaker. Gården ägs av Per-Ola och Birgitta Santesson med familj som ständigt tar del av det senaste inom odling, växtnäring och växtskydd för att utnyttja naturens egen växtkraft och bidra till en hållbar produktion.

Tåstarpstomaten

Tåstarpstomaten har odlat tomater i över 35 år. Företagets främsta drivkraft har alltid varit att odla de godaste och färskaste tomaterna av högsta kvalitet. Ambitionen är att påverka miljön så lite som möjligt och företaget är ett av cirka 40 företag i Sverige som blivit miljöcertifierade enligt Svensk Sigill.

Ryftes

Familjeföretaget Ryftes på Gotland odlar bland annat polkabetor, gulbetor och rödbetor under både sommar- och vintersäsong. Även morötter och ljuvliga jordärtskockor kommer härifrån, liksom specialprodukter som ramslök, grön och vit sparris, chili, ibland också meloner.

Vikentomater

Röda eller gula, runda eller avlånga, söta eller syrliga. Hos Vikentomater finns det tomater för alla smaker. 2016 hade företaget 101 sorter i sitt utbud, varav ett flertal av dessa var små specialtomater. Vikentomater startades 1964 och har vuxit rejält under årens lopp. Tomaterna odlas med största omsorg om miljön och finns hos återförsäljarna som lösvikt eller ”to go” i mugg.