Bloggartiklar

Sparris eller svartrot?


Det dröjer innan vi kan avnjuta lokalt odlad sparris. Men importerad sparris från väl utvalda odlare finns året om i butikerna. Piffa till vardagsmaten med grön eller vit sparris, eller varför inte testa svartrot – även kallat fattigmanssparris?

Grön och vit sparris har samma ursprung. Skillnaden är att den vita sparrisen växer under jorden och inte nås av solljuset. Den gröna varianten är oftast en aning tåligare än den vita och smakar lite mer.

Se till att den inte torkar ut
Sparrisen torkar ut ganska snabbt. Ett tips till den som köper en bunt grön sparris är att skära bort någon centimeter nedtill och förvara den i kylskåp, stående i lite vatten som byts varannan dag. Böjer man den innan tillagning så går den av precis där den torra delen är. Koka lätt, stek eller grilla. Vit sparris kan skäras av några centimeter nertill och ställas i kallt vatten en timme före tillagning. Sedan skalas den från knopp till stjälk med potatisskalare. Den ska koka längre än den gröna men fortfarande ha tuggmotstånd. Vit sparris kan serveras till maten eller som förrätt med till exempel hollandaisesås.

Svartrot – fattigmanssparris
Svartroten kallas ibland för fattigmanssparris eftersom den liknar den vita sparrisen i både utseende och smak, men är billigare att köpa. Svartrötter ska skalas och sköljas och gärna delas i stavar. Det är bäst att lägga dem direkt i kallt vatten med lite citron i så att de inte svartnar. Efter att de småkokats i cirka tio minuter serveras de med salt, en klick smör och kanske lite citron. Svartrötter kan hålla i ett par veckor om de får ligga där det är mörkt och kallt med jorden på. Ät den dock inte rå – det kan ge rejält magknip!

Är du diabetiker?
Svartroten innehåller bland annat inulin som gör att blodsockret stiger långsamt. Det gör roten särskilt lämplig för diabetiker!