Bloggartiklar

Tåstarpstomaten – en skånsk kvalitetstomat


Kunderna efterfrågar närodlade specialtomater. Cocktail-, plommon-, och pärltomater i alla de färger, former och smaker står högt i popularitet. Svårare, men roligare, för tomatodlarna att få fram. En av dessa odlare är skånska Tåstarpstomaten.

På Hallandsåsens vackra sydsluttning ligger Tåstarpstomaten. Familjeföretaget, med Benny Svensson i spetsen, började som en hobby och utvecklades till en väletablerad verksamhet. Här odlas idag cirka 20 olika sorters tomater, extra smakrika eftersom de får stå och mogna i solskenet. Varje säsong erbjuds nya sorter, som utvärderas och testas. Endast det bästa är gott nog. Tåstarpstomaten levererar både till grossist och till livsmedelsbutiker i närområdet och på gården finns även hemförsäljning under säsong.

Klok odling
Tomaterna på Tåstarpstomaten odlas på ett klokt och ekologiskt vis enligt devisen att en tomatplanta av god kvalitet inte kan stressas fram. Det tar fyra månader från frö till färdig tomat. Visst går det att höja temperaturen i växthuset och snabba på processen med konstgödning och kemikalier – men det sätter sig i smak och kvalitet.

Nollvision av växtskyddsmedel
Tåstarpstomaten har en nollvision vad gäller växtskyddsmedel. Allt spillvatten återanvänds och för bekämpning av skadedjur används biologisk bekämpning. Tåstarpstomaten värmer också upp husen med flis, använder bara förnyelsebar el och återcirkulerar all gödning. Detta har gjort att företaget blivit miljöcertifierat enligt Svenskt Sigill – en välrenommerad kvalitetsmärkning.

Visste du detta om tomaten?
* Tomatens röda färg kommer från en av naturens mest kraftfulla antioxidanter, lykopen, som bland annat stärker vårt immunförsvar och har visat sig ha effekt på vissa cancerformer och hjärt-kärlsjukdomar. Ju rödare en tomat är, desto mer lykopen innehåller den. Och de mindre tomaterna innehåller mer än de större.
* Tomater är rika på vitaminerna A, C, E och B6.
* Är du känslig mot tomater? Testa de gula. Det är det röda färgämnet som brukar ge en allergisk reaktion.